A Google befészkelte magát az otthonunkba!

Na persze nem szó szerint, hanem digitális asszisztens formájában, amit már nem csak a telefonunkon érhetünk el. Egy csinos kis eszköz lesi ugyanis minden szavunk, megkönnyítve ezzel a mindennapokat.

A Google Home Mini a régóta meglévő Google Assistant kiterjesztett, testet öltött formája.
Ugyanúgy tudunk hozzá beszélni, mintha egy emberrel kommunikálnánk, válaszol a kérdéseinkre, emlékeztet bennünket a fontos eseményekre, zenét játszik le, ha kérjük, vagy éppen szórakoztat bennünket.
Három hete van nálunk, így éppen ideje, egy kis összefoglalónak az első benyomásokról!

A második nő – Alexa bukása

Mielőtt a Google Home Mini hozzánk került és belopta magát a szívünkbe, próbára tettünk egy másik asszisztenst is, ami az Amazon konkurens terméke volt – az Echo Dot, vagy, ahogy sokan ismerhetitek Amazon Alexa azonban nem hozta el a várt „wow” hatást.

Persze, azért elvoltunk vele, de sok esetben éreztük, hogy nem az igazi. Így jött a gondolat, hogy váltanunk kéne, több szempontos mérlegelés után pedig meg is született a döntés: a Google költözik, ezúttal a mi kis kuckónkba!

Design, beállítás és 1-2 feature

A Google Home Mini egy letisztult, minimalista jegyeket hordozó, esztétikus eszköz, ami simán a lakás dísze is lehet, ha éppen olyan a berendezésünk. A felső része szövet borítású, világosszürke színű (ha ez valakinek nem tetszik, van lehetősége választani sötétszürkét vagy narancssárgát is).

A tetején négy világító led jelzi, hogy a kedves asszisztensünk figyel ránk, illetve hogy éppen keresést végez/elindít egy folyamatot stb. Két oldala érintőfelület, itt tudunk hangerőt állítani rajta, ha szeretnénk – bár, ha beszélni lehet hozzá, ki akarná fogdosni?

A beállítása roppant egyszerű, bárki pikk-pakk meg tudja csinálni. Miután bedugtuk a konnektorba, le kell tölteni a Google Home alkalmazást, ami automatikusan detektálja az eszközt és gyakorlatilag ezzel a résszel meg is vagyunk. Adja magát, hogy a Google fiókunkat hozzá kell csatolni, így tud igazán személyes lenni az egész.

Az Ok Google és a Hey Google parancsokra figyel fel – itt megjegyezném, hogy lehetőség van beállítani egy úgynevezett Voice Match-t, ami annyit jelent, hogy az eszköz, ha hozzá szólunk, tudni fogja, hogy ki kérdez tőle, és az adott személy beállításainak, preferenciáinak megfelelően fog választ adni.
Ha pl. megadjuk neki, hogy milyen címen található az otthonunk és a munkahelyünk, máris fel tudjuk tenni a kérdést egy zűrzavaros reggelen: mennyi idő lesz beérni most a munkahelyemre? Ő pedig az adatok alapján készségesen válaszol. Menő? Az!

Azonban ha éppen az időjárás érdekel minket, akkor sem kell előkapni a telefont, vagy a tv-ben megvárni az időjárás jelentést. Szuper segítőnk készségesen tájékoztat bennünket a napi, vagy akár a heti várható időről.

Ezen felül természetesen tudunk ébresztőt is beállítani, meg tudjuk érdeklődni mennyi az idő, kérhetjük, hogy mutassa meg milyen hangot ad ki egy tengerimalac, születésnapi dalt énekeltethetünk vele… és sorolhatnám, fel kell fedezni!

Ami pedig már csak a hab a tortán: különféle beszédhangok közül választhatjuk ki, hogyan szóljon hozzánk az asszisztensünk. Női és férfihangokra is van több alternatíva, így biztosan megtalálja mindenki a számára legszimpatikusabbat.

 

Beszélni-e magyar?

Nem, sajnos nem. A Google Home Minivel angolul (illetve még egy pár nyelven) tudunk társalogni, ugyanis a magyar nyelv nincs a támogatottak közt.

Ehhez kapcsolódóan fontos megjegyezni, hogy a nyilvánvalóan nem anyanyelvi kiejtésű angollal is gond nélkül elbánik, és ha nem artikulálunk eszeveszett módon, a legtöbb esetben akkor is megérti, mit szeretnénk tőle. Ez mindenképpen plusz pont – az Amazon Alexával többször belefutottunk abba, hogy nem tudta, mit szeretnénk. Ami azért az ötödik, hatodik próbálkozás után eléggé idegesítő…

Otthonunk teljes körű vezérlése

Mivel nagyon foglalkoztat minket az okos otthon téma, adódik, hogy nem csak a fent említett általános dolgokra kívántuk használni a Minit.

Egy Logitech Harmony közreműködésével be tudjuk vele kapcsoltatni a TV-t, a set top boxot, az erősítőt, hangerőt állíthatunk és csatornát válthatunk. Mindezt anélkül, hogy távirányítót keresgélnénk előtte fél óráig. Future? Future!

Ha ez nem lenne elég, a Philips Hue lámpákkal is össze tud kapcsolódni, így a világítást is parancsokkal lehet vezérelni, nem kell a sötétben a kapcsoló után tapogatózni.
Ugyanígy működik a Nest, Belkin, WeMo, Netatmo, Honeywell és még sok más márka termékeivel. Gyakorlatilag számtalan lehetőséget nyújtva nekünk arra, hogy megkönnyítsük a hétköznapokat.

 Konklúzió, piszkos anyagiak

Már ennyi használat után is azt mondhatom, mindenkinek ajánlom ezt a terméket, aki most kóstol bele a smart home világába. Egyszerű és nagyszerű a maga nemében, mindezért pedig nem is kell borsos árat fizetnünk – cca. 14 ezer magyar forintért már kapható itthoni boltokban.

Szerző: Varga Boglárka